Energetická olympiáda ve znamení klimatických změn

Představte si, že jste ředitelem firmy, která vyrábí a distribuuje elektřinu. Musíte být člověk schopný s předstihem reagovat na potřeby trhu a činit správná rozhodnutí. A přitom neustále sledovat 4 základní parametry – vliv na životní prostředí, popularitu u zákazníků, rentabilitu a energetický mix. Všechny musí být stále v rovnováze. To je úkol, u kterého se jeden i zapotí. Ale naštěstí jen virtuálně – díky digitální hře, jejíž autory jsou „Fyziklátiči“. Tým studentů z Gymnázia v Benešově, který s tímto projektem vyhrál Energetickou olympiádu 2021.

Studenti versus klimatické změny a udržitelnost

Říká vám něco pojem finanční gramotnost? Nejspíš ano. Ale říká vám něco také energetická gramotnost? Ta ještě nejspíš potřebuje dávku osvěty… Právě tohle slovní spojení si vzala za své společnost Energetická gramotnost, která do oblasti energetiky vtahuje studenty středních škol a gymnázií a zároveň i odborníky. Pravidelně pořádá ve spolupráci s Fakultou elektrotechnickou ČVUT v Praze soutěž Energetická olympiáda. Letos se konal už její 4. ročník a společnost ŠKO-ENERGO byla opět u toho jako partner akce. Přihlásilo se neuvěřitelných 363 týmů, nejlepších 26 z nich postoupilo do finále, jehož tématem byly klimatické změny a udržitelnost. Studenti měli za úkol zamyslet se nad alternativními zdroji energie, big daty v energetice, managementem CO2, udržitelnou dopravou nebo energetikou v době klimatických změn a jejími socioekonomickými aspekty. Finálové projekty předčily očekávání odborné poroty a opravdu bylo z čeho vybírat. První tři týmy si odnesly nejen věcné ceny, ale také možnost dostat se na vysokou školu bez přijímacích zkoušek.

Fyziklátiči, Gymnázium, Benešov, Husova 470

Odborným mentorem, se kterým mohli studenti konzultovat své projekty, a zároveň členem odborné hodnotící komise byl i náš kolega Pavel Matějka. Ten má na starosti technologie strojní techniky v teplárně ŠKO-ENERGO.​ A jaká to pro něj byla zkušenost? „Výjimečná. Studenti měli na prvotní myšlenku, nápad až po její zpracování ve formě prezentačního videa pouhé dva dny. Nicméně z 26 finálových projektů jich bylo hodně zajímavých, některé z nich by mohly mít potenciál ve využití i u nás v areálu ŠKODA AUTO. Také mě zaujala forma provedení, některá videa by mohla klidně konkurovat spotům korporátních společností.“ Porotci hodnotili odbornost, originálnost, možnost realizace projektů v praxi a kvalitu prezentace. „Měl jsem tři favority, kteří oslovili i ostatní členy poroty a olympiádu vyhráli. Z toho jsem měl velkou radost,“ uzavírá svou letošní účast v Energetické olympiádě Pavel Matějka.

Vítězné týmy:

1. místo – Fyziklátiči, Gymnázium, Benešov, Husova 470

2. místo – Energus, Gymnázium Evolution, s.r.o.

3. místo – val, PORG - gymnázium a základní škola, o.p.s.

Na vyhlášení vítězů na FEL ČVUT se podívejte zde.

Soutěžní videa jednotlivých týmů najdete zde. 

Těšíme se zase za rok na nové inovativní projekty studentů v oblasti energetiky!