Půlroční povinná praxe v HR - rozhovor s Májou a Káťou

Káťa a Mája, studentky bakalářské specializace Řízení lidských zdrojů ŠKODA AUTO Vysoké školy, si pro svou půlroční povinnou praxi zvolily oddělení Personalistika, organizace a správa. O své dojmy z pohovoru i z praxe se s vám podělí v následujícím rozhovoru - navzájem se totiž vyzpovídaly.

"Stáž jsme vykonávaly na oddělení Personalistika, organizace a správa. Toto oddělení není velké, každá zaměstnankyně má svojí oblast, kterou zaštiťuje. Marťa se zabývá externí komunikací, Jíťa zase interní komunikací. Vzdělávání, benefity a archivaci má na starost Marcelka a personální záležitosti Míša. Zdena se zabývá HR procesy a mzdové účetnictví má pod palcem Lucka T. Digitalizaci spravuje Lucka P. Nedílnou součástí jsou i praktikantky, mezi které patří Bára a my. Celé oddělení vede Pája."

Káťa: Májo, jak jsi se vlastně o společnosti ŠKO-ENERGO dozvěděla?

Mája: O ŠKO-ENERGO jsem se dozvěděla na našem školním veletrhu Career Day, kde mě zaujal velmi milý a otevřený přístup, teď už našich kolegyň a kamarádek, Barunky a Hanky, které nám stáž nabídly. Předpokládám, že ty jsi na ŠKO-ENERGO narazila taky tam, že? Jak jsi se na stáž přihlásila Ty?

Káťa: Na stánku mi holky ukázaly QR kód, který mě odkázal přímo na nabízenou pozici na kariérním webu. Následně jsem poslala životopis naší personalistce Míše, která se mi v následujících dnech ozvala. Pak už mě čekal jen pohovor, který probíhal ve velmi přátelském duchu. 

Káťa: Je něco, co Tebe na pohovoru překvapilo, Májo? 

Mája: Mile mě překvapila forma pohovoru. Čekala jsem strojený rozhovor s nepříjemnými otázkami, ale opak byl pravdou. Bylo to příjemné posezení u kafe. 

Mája: Jak hodnotíš svůj onboarding? Jak jsi se ve firmě adaptovala? 

Káťa: Ze začátku mi nejvíce pomohla nabídka nepovinné stáže, kterou jsem mohla odstartovat již na začátku června, tzn. 3 měsíce před začátkem povinné praxe. V tomto období jsem se seznámila se všemi členy a s chodem tohoto oddělení. Zaběhla jsem se velmi rychle díky pomoci služebně starších praktikantek, které mi se vším vždy rády pomohly. 

Káťa: Jak jsi zapadla do kolektivu ty a jak se ti líbí pracovní prostředí?

Mája: Všechny holky jsou moc fajn. Na všem se s nimi dá domluvit a nikdo nevytváří nepříjemné prostředí. Vyhovuje mi, že mám své pracovní místo. Stážisté tady mají přímo svoji kancelář s veškerým potřebným vybavením. 

Mája: Jak ti při praxi pomohly znalosti získané ve škole? 

Káťa: V rámci praxe jsem na denní bázi využívala hned několik znalostí z předmětů jako je informatika, statistika, pracovní právo a personální management. V praxi šlo přímo o tvorbu dokumentů, zpracování dat, tvorbu excelových tabulek nebo úpravu pracovních smluv. Pro tyto činnosti, si myslím, že jsem ze školy dostala skvělý základ. 

Káťa: Je něco, co jsi se Ty naučila při praxi nového? Něco, s čím jsi se ve škole nesetkala? 

Mája: Měla jsem možnost se podílet nejenom na činnostech personalistiky, ale nahlédla jsem také do oblasti externí a interní komunikace, což bylo příjemným ozvláštněním. Kolegyně Martina nás zapojila do projektů o spolupráci s místními školami nebo sportovními kluby. Zjistila jsem, jak funguje grantový program naší společnosti nebo jak se organizují velké akce pro partnery a zaměstnance. V oblasti interní komunikace jsem pak našla téma pro svou bakalářskou práci.

Mája: A co ty, Káťo – na co se zaměříš ve svojí bakalářce?

Káťa: I mě se tady podařilo najít velmi zajímavé téma na bakalářskou práci. ŠKO-ENERGO nedávno inovovalo svůj program zlepšovatelství a já se ve svojí práci zaměřím se na zapojení zaměstnanců do rozvoje firmy. 

Káťa: Tak máme za sebou přes půl roku praxe na personalistice – máš už představu, jestli by jsi v budoucnu chtěla v HR pracovat? 

Mája: Určitě chtěla. Zjistila jsem, že mě personalistika baví, chci se v této oblasti dál vzdělávat a realizovat. Jen si ještě musím ujasnit, v čem se chci specializovat. 

Mája: Jak to vidíš ty, Káťo? Doporučila by jsi stáž ve ŠKO-ENERGO i dalším spolužákům?

Káťa: Jasně. Odbornou praxi bych doporučila těm, kteří chtějí zažít od všeho trochu, těm, kteří nemají rádi stereotyp, jsou komunikativní a přátelští. Já sama tady plánuji dále pracovat v rámci nepovinné praxe.